Welkom bij "Keep Calm & Kies Zelf"

Start januari 2016 vol zelfvertrouwen en kies zelf!

Deze maand proberen we iedereen te inspireren om zelf gezonde keuzes te maken! 

 

Van 11 januari - 4 februari gaan we met het promotieteam naar het Voortgezet Onderwijs in Oss en Bernheze. Ons programma vind je HIER!

Ben je onzeker? Ben jij opgewassen tegen groepsdruk? Wil je er graag bij horen? Is de ongezonde gewoonte sterker geworden dan je gezonde verstand?

Welke keuzes maak jij?  

TESTERDETEST!

 

Hoe sta jij er voor?

Doe de mindmasters-check HIER en ontdek het.

 

 

 

  

 

 

 

Hoe goed kom jij voor jezelf op? Weet jij altijd iets te zeggen in lastige situaties? Of word je snel (te) boos. Deze assertiviteitstest legt je een aantal dilemma's voor waaruit aan het einde jouw stijl van reageren beschreven wordt.

Deze test heeft 11 vragen. Lees de vraag en probeer zo spontaan mogelijk te antwoorden. Je eerste gedachte komt vaak het dichtsbij je werkelijke reactie.

 TEST HIER

     

Kun jij weerstand bieden aan groepsdruk?

Je gaat ineens veel harder je best doen op school, hippere kleren dragen, roken, stelen of samen iets vernielen. Alleen omdat je vrienden dat doen. Als je bij een groepje hoort, gedraag je je vaak zoals de rest. Soms is dat goed. Maar soms past dat gedrag eigenlijk niet bij je of ben je het er diep van binnen niet mee eens. Toch doe je het. Omdat je bang bent dat je er anders uit ligt. Dat heet groepsdruk.


Prettig?

Bijna iedereen wil wel bij een groep horen en wil zich aanpassen aan de regels en gebruiken die binnen zo'n groep gelden. Dat wordt ook wel een beetje van je verwacht. Of die groep zich daar nu bewust van is of niet. Op zich is er niets mis met groepsdruk zolang die niet ingaat tegen wat jij prettig vindt.


Positieve groepsdruk

Stel dat je omgaat met vrienden die het belangrijk vinden om goede cijfers te halen. Misschien kan dat jou niet zoveel schelen, maar door je vrienden ga jij misschien ook harder je best doen op school. Het kan ook dat jij helemaal niet van sporten houdt, maar omdat je vrienden altijd leuke verhalen vertellen over voetbal of streetdance, ga je meedoen. Dit is groepsdruk waar je zelf ook beter van kunt worden (behalve natuurlijk als je niet van sporten houdt).


Negatieve groepsdruk

Negatieve groepsdruk kan zijn dat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Je vindt roken bijvoorbeeld heel erg vies, maar je doet het toch omdat je vrienden het doen. Of je gaat make-up of sigaretten stelen omdat jouw groepje dat stoer vindt. Je hoort er pas echt bij als jij dit ook doet. Dit zijn voorbeelden van ongezonde groepsdruk en dat kan vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je betrapt wordt op diefstal of als je ouders er achter komen dat je stiekem rookt. Maar het heeft ook gevolgen voor wie je bent of wilt zijn. Als je niet zegt of doet wat je zelf vindt, ben je jezelf niet. Soms blijf je tegen je zin in met die mensen omgaan. Want uit een groep stappen, kan best eng zijn. Hoe zullen de anderen reageren en waar hoor je dan bij?


Wat je zou kunnen doen

Het zou het beste zijn als je meteen tegen mensen zegt als iets je niet bevalt. Want een groepje heeft helemaal niet altijd in de gaten dat ze je tot bepaalde dingen dwingen. En het zou maar zo kunnen dat anderen ook niet alles even leuk of goed vinden. Alleen durven zij dat misschien niet te zeggen omdat ze ook last hebben van die groepsdruk.

Als je echt niet durft te zeggen wat je slecht vindt aan jouw groepje, praat er dan eens met iemand over buiten de groep. Een buitenstaander kan advies geven over hoe je met de groepsdruk om kan gaan en hoe je eraan kunt ontsnappen. Blijf niet alleen met deze gevoelens rondlopen. Dat is niet gezond! Er is altijd iemand die je kan en wil helpen.

Meer lezen over:

(site: www.maakjekeus.nl)
 

Heb je andere vragen? Stel je vraag online via het vragenformulier of bel voor een afspraak in het spreekuur van Centrum Jeugd & Gezin in Oss:

#GRATIS   #ANONIEM   #BELVOORAFSPRAAK   

#0412-473626

www.wizper.nl is een initiatief van Centrum Jeugd & Gezin Maasland. Ook daar kun je terecht met je vragen! www.centrumjeugdengezin-maasland.nl
Wizper: zit je ergens mee? effe wizperen