Studiefinanciering

Vanaf je achttiende heb je recht op studiefinanciering. Je moet natuurlijk wel een studie volgen. De bekendste is de basisbeurs: die krijg je als je de studie binnen tien jaar afsluit met een diploma. Zo niet, dan wordt het een lening en moet je de beurs terugbetalen .
Volg je een MBO studie (met uitzondering van niveau 3 en 4) dan hoef je de beurs niet terug te betalen als je tenminste aanwezig bent geweest. Als je thuis woont ontvang je minder dan wanneer je zelfstandig woont. Iedereen die recht heeft op studiefinanciering krijgt automatisch een OV jaarkaart. Hiermee kun je reizen met het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor tussen een week- of een weekendkaart. Naast de basisbeurs is er ook nog aan aanvullende beurs en een rentedragende lening.

Kijk voor meer informatie op:
www.ib-groep.nl
www.studiefinancieringinfo.nl

Aanvullende beurs

Of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Op de website van de IB Groep vind je een handige rekenhulp om te bepalen of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Een aanvullende beurs moet je zelf aanvragen met daarbij de inkomensgegevens van de ouders. De IB Groep controleert deze gegevens met die van de Belastingdienst.

Rentedragende lening

Een rentedragende lening is een lening tegen gunstige voorwaarden. Je kunt deze aanvragen via www.ib-groep.nl. De terugbetaling start na je studie en mag maximaal 15 jaar duren. Lukt dat niet, dan zijn er bij de IB Groep mogelijkheden om een periode minder terug te betalen. Heel soms wordt de lening kwijtgescholden.

 

Terug naar geld




Wizper: zit je ergens mee? effe wizperen