Ongesteld

Een meisje of vrouw wordt een keer in de maand ongesteld (menstruatie). Meisjes hebben hun eerste menstruatie meestal tussen hun tiende en vijftiende. De tijd tussen de eerste dag waarop je ongesteld wordt en de eerste dag van de volgende ongesteldheid is ongeveer 28 dagen. Meestal duurt de menstruatie 3 tot 7 dagen. Er komt dan een paar dagen bloed uit je vagina. Dat bloed komt van de baarmoederwand. Elke maand maakt de baarmoeder zich klaar om een bevrucht eitje te ontvangen. Maar als je geen seks hebt gehad of bij het vrijen een voorbehoedsmiddel hebt gebruikt, bijvoorbeeld de pil of een condoom, dan komt er geen bevrucht eitje. De wand wordt dikker met bloed en weefsel. De baarmoederwand stoot het bloed en het weefsel af waardoor het uit je lichaam komt. Het bloed kan je met maandverband of met een tampon opvangen.
Sommigen meiden worden om de 22 dagen ongesteld, anderen om de 32 dagen. Dat kan nogal verschillen. Zolang het tussen de 22 en 28 dagen is, is dat goed. Korter of langer is niet normaal. Je kunt het beste even langs de huisarts gaan voor de zekerheid.

Gevolgen

Vlak voordat je gaat menstrueren kan je erg prikkelbaar zijn. Wat ook een gevolg kan zijn is dat je verdrietig bent, boos bent en niet lekker in je vel zit. Dit komt door de hormonen die in je lichaam loskomen. Je voelt je niet goed en hebt pijn in je rug en buik. De pijn komt doordat de baarmoederwand zich samentrekt. Hierdoor kan je steken voelen en kramp krijgen.

Terug naar meisje




Wizper: zit je ergens mee? effe wizperen