Shoppen

Shoppen kan heel leuk zijn. Je verwent jezelf met nieuwe kleding of schoenen en maakt er samen met vrienden of vriendinnen een dagje van. Maar het kan ook uit de hand lopen. Er zijn niet zoveel erg verslaafde shoppers in Nederland. Die zwaar verslaafde shoppers noemen we dwangkopers: zij moeten constant nieuwe dingen kopen. Ook als het niet nodig is.
Er zijn ook troostkopers, voornamelijk vrouwen. Zij winkelen als ze niet lekker in hun vel zitten. Kopen geeft dan een lekker gevoel.  
Funshoppers, meestal meisjes, winkelen gewoon voor de lol. Na schooltijd of op een vrije dag, lekker de stad in en als je iets leuks ziet, dan koop je het gewoon. Dit is niet verslavend.

Tot slot zijn er koopjesjagers, vaak oudere vrouwen. Als er een aanbieding is, zijn ze er meteen bij. Ook dit is niet verslavend.

Gevolgen

Als je verslaafd bent aan shoppen, kan dit net als bij elke verslaving, gevolgen hebben. Je ziet het verschil niet meer tussen dingen die je echt nodig hebt en onbelangrijke dingen. Ook kun je in de schulden raken. De drang om geld uit te geven aan nieuwe spullen is niet makkelijk te stoppen. Je moet het rustig afbouwen totdat je koopt wat je nodig hebt.

 

"Be smart, be you"

Spreekuur voor jongeren over roken, alcohol, drugs en gamen bij Centrum Jeugd & Gezin Maasland. Neem contact op voor meer informatie en/of het maken van een afspraak. 0412-473626 / info@centrumjeugdengezin-maasland.nl

 
Wizper: zit je ergens mee? effe wizperen